ტელეფონი: +995 322 55 08 18

შეფ-მზარეულობა ქალის საქმე არ არის?!

calendar   01-11-2021
შეფ-მზარეულობა ქალის საქმე არ არის?!

ყველაზე ცნობილი შეფ-მზარეულები არიან მამაკაცები. ისინი მსოფლიო სამზარეულოს იპყრობდნენ უძველესი დროიდან. ასწლეულების განმავლობაში ევროპის ყველა ქვეყანაში სამეფო სამზარეულოს სათავეში სწორედ მამაკაცები იდგნენ და არ ჩქარობდნენ თავიანთი ტერიტორიის გაყოფას მდედრობით სქესთან. მხოლოდ მეოცე საუკუნის შუა ხანებში ცნობილი შეფ-მზარეულების სია შეივსო ქალბატონებით.

დღეს ქალები - ინგლისის, იტალიის, საფრანგეთის და სხვა ქალაქების მკვიდრნი - ხელმძღვანელობენ ლეგენდარული რესტორნების სამზარეულოს, აქვეყნებენ კულინარიულ წიგნებს, ხდებიან გასტრონომიული სატელევიზიო პროექტების გმირები და ხსნიან პიცერიებს, კაფეებს, ბარებს, საცხობებს. მოდით გავეცნოთ ზოგიერთ მათგანს და გავეცნოთ, თუ რა გზით წავიდნენ და რას მიაღწიეს.

ჯულია ჩაილდი

ამერიკელი ქალი, რომელმაც ფრანგულ სამზარეულოს პოპულარიზაცია გაუწია. მრავალი ცნობილი კულინარიული წიგნის ავტორია. განათლება მიიღო კალიფორნიაში. მან წარმატებით დაამთავრა კოლეჯი ისტორიკოსის სპეციალობით. ნიუ-იორკში გადასვლის შემდეგ, იგი დიდხანს მუშაობდა სარეკლამო სააგენტოში.

ჯულიას კულინარიული ისტორია მეორე მსოფლიო ომის დასრულების შემდეგ დაიწყო. მის ცხოვრებაში გადამწყვეტი როლი ითამაშა მოგზაურობამ, რომლის დროსაც მისმა მეუღლემ ჯულიასთვის შეუკვეთა კერძი sole meuniere. ჯულია გაოცებული იყო რესტორნის შეფის ოსტატობით და მან გადაწყვიტა შეესწავლა  ფრანგული და სხვა სამზარეულოს საიდუმლოებები. პარიზის კულინარიული სკოლის დამთავრების შემდეგ, ჯულიამ, თანამოაზრეებთან ერთად, დააარსა L'Ecole des Trois Gourmandes- ის კურსები აშშ-ს მაცხოვრებლებისთვის, სადაც ის საუბრობდა არა მხოლოდ სხვადასხვა კერძების მომზადების საიდუმლოებებზე, არამედ ახალი (იმ დროს) აღჭურვილობის უპირატესობებზე. ქალბატონებს აჩვენებდა, თუ როგორ უნდა გამოეყენებინათ ღუმელები, ცომის გასაბრტყელებელი და სხვა პროფესიონალური აღჭურვილობა.

მან მთელი თავისი გამოცდილება შეაჯამა წიგნში, რომელიც დღემდე პოპულარულია ყველა ქვეყნის რესტორატორებს შორის. ულამაზესმა მსახიობმა მერილ სტრიპმა უკვდავყო ჯულია ჩაილდის სახელი. ფილმ ჯული და ჯულია - ში  მონაწილეობისთვის მერილმა მიიღო ოქროს გლობუსი.

ანა-სოფი პიკი

იგი არის ყველაზე მდიდარი შეფ-მზარეული ქალი. კულინარიის სიყვარული მას ბაბუამ გადასცა, რომელსაც მარსელის მახლობლად  Moison Pic გზისპირა სასტუმრო ჰქონდა. მას პარიზის მდიდარი მაცხოვრებლები სტუმრობდნენ, ნიცასკენ მიმავალ გზაზე და კერძები სტუმრების სტატუსის მიხედვით მზადდებოდა.

ჯერ კიდევ ძალიან ახალგაზრდა, ანა-სოფი ეხმარებოდა  სამზარეულოში - ამოწმებდა თევზისა და ტრიუფელის ხარისხს, რამაც მშობლები დააფიქრა ქალიშვილის მომავალ პროფესიაზე. ამასთან, ან-სოფის თავიდან ასეთი მიზანი არ ჰქონია. სანამ მისი ბაბუა და მამა შოულობდნენ მიშლენის ვარსკვლავებს Moison Pic– სთვის, მან მენეჯმენტი შეისწავლა საფრანგეთისა და იაპონიის დედაქალაქებში. მხოლოდ რამდენიმე წლის შემდეგ, იგი მიხვდა, რომ კულინარია  მისი  ერთადერთ ნამდვილი გატაცებაა.

მამა ანა-სოფის ეხმარებოდა რესტორნის ტექნიკით აღჭურვაში და ასწავლიდა ეროვნული ფრანგული კერძების საიდუმლოებებს. თუმცა, მისი გარდაცვალების შემდეგ, შავი(რთული) პერიოდი დაიწყო მომავალი "ქალბატონი შეფისთვის". იგი დაგმეს, არ სჯეროდათ მისი, მას წარუმატებლობა და დახურვა უწინასწარმეტყველეს. ერთი წელი დასჭირდა იმისთვის, რომ  სხვისი აზრისთვის ყურადღება არ მიექცია და მოეპოვებინა გამარჯვებულის რეპუტაცია.

 

ანა-სოფი პიკი ენთუზიაზმით მოეკიდა საოჯახო დაწესებულების მართვას და პირველ რიგში სრულად შეცვალა მენიუ. მამაკაცი შეფ-მზარეულების მხრიდან აღიარება მას პირველმა მიშელინის ვარსკვლავმა მოუტანა. ახლა ის არის სამი სანუკვარი ვარსკვლავის მფლობელი და შედის საფრანგეთის ოცი უმდიდრესი შეფ-მზარეულის სიაში.

ნადია სანტინი

იტალიური ტრადიციების მიმდევარი, ნადია სანტინის დღეს სამი მიშელინის ვარსკვლავი აქვს და სამართლიანად ითვლება მსოფლიოში საუკეთესო ქალ შეფ-მზარეულად. მას დედამ და ბებიამ ასწავლა მზარეულობა, მაგრამ ნადიას კულინარიული ნიჭი მაშინვე არ გამოუვლენია. დაქორწინებამდე, მისი ინტერესები შორს იყო სამზარეულოს საქმეებისგან, მაგრამ ახალმა ოჯახმა მას უბიძგა პროფესიონალურად დაეწყო კერძების მომზადება. თვითგანათლებამ და ყველაფერში სრულყოფილების მიღწევის სურვილმა თავიანთი საქმე გააკეთეს. ნადია სანტინი არის იტალიური რესტორნის ხელმძღვანელი, რომლის ისტორიაც ას წელს ითვლის. იგი გამოირჩევა ავთენტური იტალიური სამზარეულოთი და საავტორო კერძებით. მენიუ, როგორც წესი, სეზონურია. წლის განმავლობაში სტუმრებს რამდენიმე კერძს სთავაზობენ. ვიზიტორებს განსაკუთრებით იზიდავს ხორცის კერძები, ვაკუუმის აპარატში დამზადებული.

ელენე დაროზი

ელენემ მშობლებისგან მემკვიდრეობით მიიღო ცნობილი სასტუმრო-რესტორანი, რომელიც მდებარეობს საფრანგეთის ულამაზეს ადგილას - ვილნევ დე მარსანში. ბიზნესის სფეროში განათლებით, იგი დიდხანს მუშაობდა ალენ დუკასის რესტორნის Bureau-ს პიარ მენეჯერად. ეს სამუშაო იყო საინტერესო , თუმცა რთული, მისი წყალობით მიიღო კოლოსალური ცხოვრებისეული და პროფესიული გამოცდილება. მაგრამ მალე ელენემ პარიზი დატოვა, სახლში დაბრუნდა და მამის მეთვალყურეობის ქვეშ რესტორნის სამზარეულოში დაიწყო მუშაობა. შემდეგ მამა პენსიაზე გავიდა და სადავეები ჩააბარა ახლად გამომცხვარ შეფს.

ოთხმოცდაათიანი წლების ბოლოს სახელწოდება გადაარქვეს ელენეს საპატივსაცემოდ. გარდა ამისა, მან დაუბრუნა რესტორანს დაკარგული მიშლენის ვარსკვლავი და წარმატებამაც არ დააყოვნა. ელენე წლის ახალგაზრდა შეფ-მზარეულად დაასახელეს, პარიზში საკუთარი რესტორანი, Helene Darroze გახსნა, მიშლენის კიდევ ორი ​​ვარსკვლავი მოიპოვა და  მიიწვიეს ლონდონში, რესტორნის The Connaught- ის მმართველად.

კლერ სმიტი

მას ხშირად მოიხსენიებენ როგორც "რკინის ლედი".  როგორც ნამდვილი პროფესიონალი, კლერ სმიტი ძალიან მომთხოვნია სამზარეულოში. მან იცის წარმატების ფასი, ამის მიღწევაში მას დაეხმარა ხასიათის სიმტკიცე  - მდგრადი შეტევებისა და დამარცხების მიმართ.

ჩრდილოეთ ირლანდიელი კლერ სმიტი სკოლის შემდეგ სასწრაფოდ გაემგზავრა ლონდონში, სადაც დაამთავრა პრესტიჟული კულინარიული კოლეჯი. მან მაშინვე მოახერხა სტაჟირების გავლა იმ დროს უკვე ცნობილ გორდონ რამსეისთან, რომელიც მომავალში კლერს დაეხმარა თავბრუდამხვევი კარიერის გაკეთებაში.

სტაჟირება საფრანგეთში, ალან დუკასის Louis  XV რესტორანში გახდა შესანიშნავი სკოლა ახალგაზრდა მზარეულისთვის. ბრწყინვალე პროდუქტების, დახვეწილი კერძებისა და ვერცხლის ჭურჭლის გარდა, იგი გარშემორტყმული იყო უარყოფითი დამოკიდებულებით კოლეგების მხრიდან. გარდა ამისა, კლერმა საერთოდ არ იცოდა ფრანგული ენა - როგორ უნდა იმუშაო, თუ არ გესმის, რაზე საუბრობს მთელი პერსონალი? ამ ყველაფერმა იგი კიდევ უფრო გამოწვრთნა. რამდენიმე წლის შემდეგ ის გორდონ რამსეის რესტორნის  შეფი გახდა. კვირაში შვიდი დღე მუშაობა და დარბაზში გატანილ თითოეულ კერძზე ას პროცენტიანი კონტროლი მისი მუშაობის სტილია, რამაც დიდი წარმატება და აღიარება მოუტანა.

ელენა არჟაკი

ქალაქ სან სებასტიანში, არჟაკის რესტორნის მეპატრონემ ყოველთვის იცოდა, რომ მისი მომავალი დაკავშირებული იქნებოდა სამზარეულოს ხელოვნებასთან. 1897 წლიდან არჟაკის ოჯახს ფლობდა საოჯახო რესტორანს, რომელსაც ელენეს ბებია და დედა მართავდნენ. ჯერ კიდევ სკოლაში ყოფნისას, იგი ასრულებდა ყველაზე ბინძურ სამუშაოებს დაწესებულების სამზარეულოში, ჯიბის ფულის გამოსამუშავებლად.

 

მემკვიდრეობით მიღებული "არჟაკის" რესტორანი, მან, ყველა სტერეოტიპის საწინააღმდეგოდ, რომ საუკეთესო შეფ-მზარეულები მაინც მამაკაცები არიან, ქალ მზარეულთა გუნდი დააკომპლექტა და წარმოუდგენლად ბევრი ადამიანი აღმოჩნდა, ვისაც სურს შეაფასოს კერძების ხარისხი "ქალის ხელიდან".

ასუკა კობაიაში

  სუშის ბარის სამზარეულოში სუსტი სქესი იშვიათია და ქალი შეფ-მზარეული - კიდევ უფრო დიდი იშვიათობას წარმოადგენს, მაგრამ ლონდონის რესტორნის Matsuri St. James ხელმძღვანელი ასუკა კობაიაში კატეგორიულად არ ეთანხმება ამას. იგი ოსტატურად ამუშავებს თევზსა ​​და ბრინჯს, ამზადებს გემრიელ სუშს და როლებს და იმარჯვებს მსოფლიო შეჯიბრებებში პროფესიონალ შეფ-მზარეულებს შორის.

ასუკა საშუალებას აძლევს საკუთარ თავს მართოს პოპულარული რესტორანი და ექსპერიმენტები ჩაატაროს ტრადიციულ იაპონურ კერძებზე, იტალიური ელემენტების დამატებით.

რა თქმა უნდა, დიდ შეფ-მზარეულებს შორის ჯერ კიდევ ძალიან ცოტა მდედრია. შესაძლოა ეს ბიოგრაფიები შთააგონებს ქალბატონებს კულინარიული მწვერვალების დაპყრობაზე. ჩვენთან შეგიძლიათ მიიღოთ კონსულტაცია რესტორნის პროფესიოანლური ტექნიკით აღჭურვის შესახებ. ჩვენი კომპანია გთავაზობთ სამაცივრე, ნეიტრალური, ტექნოლოგიური და გამათბობელი მოწყობილობების ფართო არჩევანს, რომელთა დახმარებით ადვილია ერთდროულად რამდენიმე კერძის მომზადება!