ტელეფონი: +995 322 55 08 18

როგორ ავირჩიოთ ღვინის მაცივარი

calendar   02-03-2021
როგორ ავირჩიოთ ღვინის მაცივარი

 

ხარისხიან ღვინის მაცივარს უნდა ჰქონდეს გარკვეული მახასიათებლები, რისი წყალობითაც სასმელები დიდი ხნით შეინახება. უძველესი დროიდან ღვინო ინახებოდა ბნელ გრილ სარდაფებში, რომელშიც  სპეციალური მიკროკლიმატია - განსაკუთრებული ტემპერატურა და ტენიანობა, სინათლის და ვიბრაციის  არ არსებობა. სასმელების შენახვის მსგავსი პირობები წარმატებით იქმნება თანამედროვე ღვინის კარადებში, რომლებიც შესაფერისია HoReCa სეგმენტისთვის (ბარები, რესტორნები, სასტუმროები, ღვინის ბუტიკები და ა.შ.) ასევე ოფისებისთვის, აგარაკებისათვის და ბინებისთვის.

 

ტემპერატურა

მარანში ან მაცივარში, სადაც ღვინო ინახება, აუცილებელია მუდმივი ტემპერატურის შენარჩუნება 10-დან 16 ° C- მდე. ტემპერატურის მკვეთრი და ხშირი ცვალებადობა იწვევს გემოვნობის დაკარგვას. მაგალითად, როდესაც ღვინო დიდხანს ინახება 25 ° C ტემპერატურაზე, დაბერების პროცესი ორჯერ სწრაფად მიმდინარეობს, ვიდრე 13-14 ° C ტემპერატურაზე.

 

 რამდენიმე გაგრილების ზონა

 

ღვინის კარადები იყოფა ორ დიდ ჯგუფად. პირველი განკუთვნილია ერთი და იგივე რთველის ღვინოების შესანახად და დაძველებისთვის. იგი მოიცავს მონო-ტემპერატურულ სამაცივრო კარადებს, დეკორატიული ელემენტების გარეშე. მეორე გამოიყენება არა მხოლოდ შენახვისთვის, არამედ ღვინის კოლექციების სადემონსტრაციოდ, რომლებიც, ჩვეულებრივ, შედგება სხვადასხვა სახის ალკოჰოლური სასმელებისგან, ასევე ღვინის სათანადო გაგრილებისთვის, სანამ მიირთმევთ (როგორც იცით, მშრალი წითელი ღვინოების გემო ყველაზე სრულად ვლინდება 16-18 ° C ტემპერატურაზე, თეთრები - 7-12 ° C ტემპერატურაზე). ამ მიზნით შექმნილია მრავალტემპერატურული და მრავალზონიანი ღვინის კარადები. მაგალითად, ზოგ მოდელს აქვს 2 გაგრილების ზონა განსხვავებული ტემპერატურით: +12 ... + 18оС და +8 ... + 18оС.

ტენიანობა და ვენტილაცია

ფარდობითი ტენიანობა ღვინის მარანში უნდა იყოს 50-75%. დაბალი ტენიანობის დროს საცობები შრება და იწყებს ჰაერის შეშვებას, შედეგად ღვინოს ამჟავებს, უფრო მაღალი ტენიანობის პირობებში იქმნება პირობები ობის ფორმირებისთვის. ასევე ჰაერი  მუდმივად უნდა განახლდეს, რათა თავიდან იქნას აცილებული  სუნი. ამიტომ, ღვინის თანამედროვე სამაცივრე კარადების მრავალი მოდელი აღჭურვილია სავენტილაციო სისტემით და ჰაერის ტენიანობის კონტროლით.

არავითარი სინათლე 

ღვინო უნდა ინახებოდეს სრულ სიბნელეში. ხანგრძლივი სინათლის, განსაკუთრებით მზის სხივების ზემოქმედება მისთვის საზიანოა. ამიტომ, უმჯობესია, თუ ღვინის კარადის კარი პრაქტიკულად გაუმჭვირვალე ან დაბურული იქნება. რეკომენდებულია მხოლოდ მცირე ხნით გამოიყენოთ განათება, ღვინის კოლექციის დათვალიერებისას.

არავითარი ვიბრაცია

უმოძრაობა ასევე ერთ – ერთი ძირითადი პირობაა ღვინის სწორად შენახვისთვის. მცირე ვიბრაციამაც კი შეიძლება დაარღვიოს ღვინის ბიოქიმიური პროცესები. ამიტომ, მაღალი ხარისხის ღვინის შესანახი კარადების კონსტრუქცია უნდა იყოს ისეთი, რომ მუშაობის დროს ვიბრაცია მინიმალური იყოს.

ბოთლების ჰორიზონტალური ან ვერტიკალური შენახვა

მნიშვნელოვანია, რომ ღვინოები ჰორიზონტალურად ინახებოდეს. ამ შემთხვევაში, ბოთლში საცობი ირეცხება ღვინით, არ შრება და ზომაში არ იკლებს, რაც იმას ნიშნავს, რომ ბოთლი ჰერმეტულია და ღვინო არ ამჟავდება. ამიტომ, ჩვენს ყველა ღვინის კარადაში ბოთლები ყოველთვის ინახება ჰორიზონტალურად, თუმცა ბაზარზე ასევე არის მოდელები ბოთლების ვერტიკალური განლაგებით. ასეთი აღჭურვილობა ძირითადად განკუთვნილია მხოლოდ პროდუქციის მოკლევადიანი შენახვის ან სწრაფი გაგრილებისთვის.

 

კარადის ზომები

თანამედროვე ინდუსტრია აწარმოებს სხვადასხვა ზომის ღვინის კარადებს - ტევადობა 4-6-დან რამდენიმე ასეულ ბოთლამდე. კომპაქტური სამაგიდე მოდელები შესაფერისია მცირე ფართებისთვის. ასეთი მოდელები მოთხოვნადია როგორც პატარა კაფეებსა და ბარებში, ასევე სახლშიც. ხშირად, მცირე ზომის ღვინის კარადები ჩასაშენებელია.  ცალკე მდგომი დიდი ღვინის კარადები, მათ შორის მრავალტემპერატურული და მრავალზონიანი განყოფილებით, გამოიყენება დიდ რესტორნებში, მსხვილი კომპანიების ღვინის მარნებში და ა.შ.

 ჩვენს ასორტიმენტში ნახავთ  სამაცივრე კარადებს, რომელთა ტევადობაა 1-დან 128 ბოთლამდე. ეს არის მაღალი ხარისხის თანამედროვე მოწყობილობა წამყვანი მწარმოებლებისგან, რომელიც შესაფერისია როგორც HoReCa სეგმენტისთვის, ასევე სახლისთვის.